Warmtenet Fort Isabella: een geweldig (groot) project
Qua locatie, omvang, uitvoering én duurzaamheid
Het historische Fort Isabella verbindt twee natuurgebieden en is de groene schakel tussen ’s-Hertogenbosch en Vught. Initiatiefnemers Tjeerd Saatrube en Olivier Koning hebben een visie.
Het ontstaan van een eigen warmtenet
Een bijzonder en bepalend onderdeel is het warmtenet. Engineer Richard Kreijveld: “Tjeerd en Olivier kwamen bij ons met een hulpvraag: Wat is de meest verstandige keuze als het gaat om de koude- en warmtevoorziening? Samen met collega’s pakte ik die uitdaging op. We bepaalden de uitgangspunten, maakten modellen en legden verschillende exploitatiebegrotingen naast elkaar.”
Duurzame warmtepompen met eigen warmtenet
“Ons advies: Kies voor duurzame warmtepompen en een centraal warmtenet voor verwarming en koeling waar we alle gebouwen op aansluiten. De grootste uitdaging was niet het advies zelf, maar het overtuigen van onze opdrachtgevers”, lacht Richard.
“Want als je praat over zo’n grote investering, is dat spannend. Het is belangrijk dat onze opdrachtgever echt gelooft dat dit de beste, meest rendabele en toekomstbestendige oplossing is. Dat de investering misschien iets groter is, maar dat je na een aantal jaren al gaat verdienen op die investering.”
2050 Paris Proof
“We hebben ruim de tijd genomen om Tjeerd en Olivier te overtuigen van het voordeel op de exploitatiekosten voor een termijn van ongeveer 30 jaar. Want nu betalen ze voor gas € 1 en voor het opwekken van dezelfde hoeveelheid energie via het warmtenet straks maar € 0,25.”
“Toen we een ‘go’ kregen, was dat een fantastisch moment. Ook omdat we weten dat het hele park daarmee bijna 2050-proof wordt.”
Voor de investering richtte onze partner Ovvia samen met de BOM en Tjeerd en Olivier een kleine energiemaatschappij op die straks de warmte gaat verkopen aan Fort Isabella.
Van engineering tot uitvoering op het kleinste detail
“Na de officiële ‘go’ op het plan, startte de engineering. Op grote getallen is al veel bepaald, maar dit is het moment waarop je gaat inzoomen op de kleinste details om de uitvoering mogelijk te maken. En dat betekent: nog meer keuzes maken. Samen met het projectteam voor de uitvoering werd elk klepje en elk pompje gedimensioneerd en geëngineerd. Daarmee komt de techniek tot leven.”
Uitvoering in 3 fases
“En dan is het tijd om op het terrein zelf aan de slag te gaan.” Projectleider Roy Willems vertelt dat de uitvoering in drie fases verloopt. “Fase 1 is een tijdelijke warmtevoorziening en de koppeling van het eerste gebouw op de terreinleidingen.”
“Tegelijkertijd zijn we in de technische ruimte, het hart van de installatie, aan het werk om de mooie prefab werkstukken uit eigen werkplaats op te bouwen. En bij deze fase horen ook alle voorzieningen die het eerste gebouw woonklaar maken. Een giga klus met een zeer strakke tijdsplanning.”
Gaskraan dicht
“Nu werken we aan fase 2: Het aansluiten van de warmtepompen en de dry coolers op de installatie. Vervolgens gaan we warmte en ook koude leveren.
Later volgt fase 3: de open bron (WKO) die zorgt voor de warmte- en koude opslag in de grond. Het vergunningstraject loopt nu. Wat dan nog rest, is het aansluiten van de overige gebouwen op het warmtenet, zodat de gaskraan dicht kan.”
“Er wordt straks ruim 1.000 kilowatt aan verwarmingsvermogen geleverd, gelijk aan het vermogen voor zo’n 500 woningen.”
Innovatief vooruitdenken
Roy legt uit waarom de uitvoering in fases verloopt: “Naast de omvang van het werk, is het terrein nog volop in ontwikkeling. De details worden gedurende het werk verder ingevuld. Vanaf de start is het team van mijn collega projectleider Herman bijvoorbeeld al bezig om gebouwen te verduurzamen. Vorig jaar hebben ze gebouw 5 verduurzaamd en nu zijn ze met gebouw 6 bezig. En zo staan er op het Fort nog veel meer gebouwen die uiteindelijk verduurzaamd moeten worden.”
“En Richard is al weer bezig met het uitdenken van de installaties voor twee nieuwbouwtrajecten en een renovatie.”
“We geloven dat warmtenetten de manier zijn om in de toekomst complete wijken van het gas af te halen.”
Richard: “Daarmee haken we ook steeds weer aan op de stadsverwarming. Want die moet straks toereikend zijn voor alle functies. Denk aan een bierbrouwerij, zorghotel, flexibel kantoorgebouw, restaurant, sportschool en woningen. Het is voor ons van groot belang om innovatief te denken en continu te blijven toetsen in nauw overleg met de initiatiefnemers en het projectteam.”
Project warmtenet Fort Isabella
Start uitvoering: 4 januari 2021
Verwachte oplevering: eind 2022
Terreinleiding: 2,5 kilometer cv-leiding en gkw-leiding
Systeem: 45m3 (inhoud van het systeem, exclusief gebouwen)