Zonnepanelen voor gemeentehuis, bibliotheek en theater in Veldhoven
Op het dak van het gemeentehuis, de bibliotheek en theater De Schalm in gemeente Veldhoven geeft de zon energie. De daken liggen vol met zonnepanelen. Er lagen al 164 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en daar heeft Van Hout er maar liefst 300 extra bijgelegd. Op het dak van de Bibliotheek komen 226 panelen te liggen en op de daken van theater De Schalm komen via een leaseconstructie 336 panelen te liggen.
De keuze voor duurzame zonne-energie
Wethouder Jeroen Rooijakkers vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven als het gaat om duurzaamheid. “We willen laten zien dat we ambitieus zijn op dat vlak. We hebben daarin een voorbeeldfunctie.” De keuze voor zonnepanelen was daarbij snel gemaakt. Het relatief dichtbebouwde Veldhoven heeft veel daken die geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. “Voor windmolens is hier weinig plek omdat we zo dicht bij Eindhoven Airport liggen.”
Van kosten naar baten
De nieuwe zonnepanelen van de gemeente worden gedeeltelijk betaald met een SDE+ subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Van Hout adviseurs en installateurs regelde de subsidie aanvraag.
Adviseur Hans Van Hauwe: “Door gebruik te maken van de SDE+ subsidie wordt de keuze voor een zonnepaneelinstallatie een stuk eenvoudiger. Het gaat namelijk niet meer over kosten, maar over baten. Voor het aanvragen van de SDE+ subsidie berekent Van Hout een vast laag bedrag. Bovendien werken we volgens een efficiënt proces, gericht op zo min mogelijk tijdsinvestering voor de klant.”
Terugverdientijd
Jeroen Rooijakkers: “De investering in deze ruim 600 extra panelen verdienen we binnen twaalf jaar terug. Die termijn is voor particulieren doorgaans veel korter, maar dat komt omdat wij als gemeente grootverbruiker zijn en daarom minder betalen voor onze energie.” Hans Van Hauwe legt uit: “Wie per saldo minder betaalt, kan immers ook minder besparen. En wat betreft de geleasede zonnepanelen op het dak van theater De Schalm: die geven direct een reductie op de exploitatiekosten.”
Genoeg voor 60 huishoudens
De totale jaaropbrengst van de zonnepanelen zal waarschijnlijk rond 223.550 kilowattuur liggen, aldus de wethouder. Projectleider Maarten van Heeswijk van Van Hout rekent voor: “Een opbrengst die ongeveer gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van 60 huishoudens.”
Bijzondere uitdagingen
Het zonnepanelen project van de gemeente kent een aantal bijzondere uitdagingen. Maarten van Heeswijk: “Allereerst hebben de daken van het gemeentehuis een ronde vorm. Daarvoor hebben we een andere onderconstructie gemaakt. De daken van de bibliotheek hebben juiste kenmerkende lichtstraten. Daar wil je geen panelen in beeld.”
“Daarnaast is een slimme verdeling over de beschikbare daken nodig om het maximale rendement te behalen. En tenslotte is de jaaropbrengst van de zonnepanelen medebepalend voor de SDE+ subsidie die de gemeente krijgt. Het is dus erg belangrijk dat die twee op elkaar aansluiten.”
Van Hout gaat de zonnepaneelinstallatie de komende 15 jaar monitoren, beheren en onderhouden. Lees meer over de meerwaarde en opbrengst van een zonnepaneelinstallatie van Van Hout.