Duurzame ambitie voor Dierenopvangcentrum Eindhoven
Met het nieuwe dierenopvangcentrum geeft de gemeente Eindhoven invulling aan de ambitie om in 2045 energieneutraal te zijn. Het nieuwe opvangcentrum wordt een gasloos en ‘Energie Neutraal Gebouw’ (ENG voor gebouw gebonden installaties).
Spannend voortraject
In bouwcombinatie deden we mee aan de tender van gemeente Eindhoven. Daarbij kwam onze ervaring met energieneutraal bouwen prima van pas. Onze bouwcombinatie won de tender. Projectleider Herman Borgmans: “Toen konden we met ons team aan de slag met dit groene en vooral duurzame project.”
Het Van Hout-team heeft veel werk verricht. Misschien heb je de updates al eens voorbij zien komen op onze sociale media of youtube-kanaal? Ook het inbedrijfstellen en inregelen van de installaties hoort bij ons werk. En we leggen de zonnepanelen op het dak.
Ondergrondse snelweg
Herman: “De grootste uitdaging was om alle ondergrondse leidingen in goede banen te leiden. De coördinatie daarvan was best spannend, want het is nogal een diep terrein en werkelijk alles moet zijn weg onder de grond vinden. Niet alleen de afwatering en koeling, maar ook elektrische leidingen en riolering. Het is een ware ondergrondse snelweg inclusief rotondes. Zo staken er op een gegeven moment 350 rioolaftakkingen naar boven.”
Kattenbakken verschonen
“Ondanks dat het project niet het grootste is dat we ooit hebben gemaakt, komt er wel veel bij kijken.”Herman: “De aanleg is heel specifiek, want de dierenbescherming had veel eisen. De honden- maar ook de kattenverblijven moeten verwarmd én gekoeld kunnen worden. De architect heeft bedacht om de katten op de eerste verdieping te huisvesten. Slim, want katten hebben vooral warmte en rust nodig, terwijl de honden graag in dicht contact met de buitenverblijven staan. Aan de andere kant: Boven moeten dan wel alle kattenbakken verschoond worden. En dus komen er speciale putjes op het dak, want sifons in de buitenlucht mogen niet bevriezen.”
20.000 liter grijs water
Dat het project (bijna helemaal) zelfvoorzienend in energie is, komt door de twee warmtepompen die hun elektriciteit van de zonnepanelen krijgen. Daarmee worden de drie hoofdgebouwen en het bijgebouw verwarmd.
Daarnaast is er een 20.000 liter opvang grijswatertank geplaatst. Het water in deze tank komt van de hemelwaterafvoeren van de daken. Een teveel aan water wordt via infiltratiekratten weer afgevoerd in de grond. Er is wel een overstort naar de gemeentelijk riolering, maar die wordt alleen gebruikt in noodgevallen. Deze opvangtank verbinden we met een watermanager voor het doorspoelen van de toiletten en het schoonspuiten van de hokken voor dieren. Er is een centrale technische ruimte die cv en het koelwater verdeelt.
Tot op het kleinste detail
Sommige van de (buiten)verblijven worden geventileerd met behulp van een elektrisch element in de luchtkanalen zodat er na-verwarming mogelijk is. “Hoewel dit niet persé duurzaam is, komt de elektriciteit hiervoor vanuit de zonne-energie op het dak”, vertelt Herman. Verder vinden we op het dak nog luchtbehandelingskasten die zorgen voor hoog rendement warmteterugwinning. En is er vloerverwarming met lage temperatuursystemen.
Bekijk de sfeerimpressies van ons werk op youtube
Nieuwbouw Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven
Oppervlakte: perceel 5.200m2 en bruto vloeroppervlak 2.500m2
Realisatie: 2018 – 2021
Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven