BIM-methodiek

De BIM-methodiek (Bouw Informatie Model) is een werkmethodiek die zorgt voor meer rendement tijdens het bouwproces. Logisch dus dat Van Hout adviseurs en installateurs BIM heeft omarmd. De methodiek gaat uit van een database en een driedimensionaal virtueel model, waar alle betrokken bedrijven tijdens een bouwproject aan werken.

Dankzij BIM zien de architect, constructeur en aannemer direct welke invloed ieders ontwerpvoorstellen hebben op het geheel. Het model is altijd up-to-date voor alle partijen en slaat relevante informatie tijdens het gehele bouwproces op.

In feite bouwen we het gebouw dus virtueel, alvorens het in het echt te realiseren. Het werken met BIM zorgt voor een vermindering van faalkosten, een kortere calculatietijd, een nog betere samenwerking en uiteindelijk een beter resultaat voor de opdrachtgever. Een echte rendementsversneller dus!

Waarom is BIM nodig?

In een traditioneel bouwproces maakt iedere partij een eigen plan, op basis van informatie van de andere partijen. Architecten- ingenieurs- en installatieadviesbureaus werken in een vaste volgorde; de ene partij moet wachten op informatie van de andere partij. Eén van de grote nadelen is dat latere wijzigingen in het ontwerp van partij A niet automatisch te zien zijn voor partij B. Waardoor het ontwerp van partij B gebaseerd kan zijn op verouderde tekeningen.

De BIM-methodiek bij Van Hout: hoe werkt het?

De grote kracht van virtueel bouwen volgens de BIM-methodiek is integrale samenwerking. De grootste uitdaging in werken met BIM is de afstemming tussen de verschillende disciplines. Alles draait om de correcte uitwisseling van 3D BIM-gegevens, op het juiste moment. Van Hout adviseurs en installateurs investeert daarom veel tijd en energie in het optimaliseren van BIM-methodieken, samen met partnerbedrijven zoals architecten, constructeurs en adviesbureaus.

BIM

1. Contract inclusief vaststellen ‘Levels of Detail’
Samenwerken in een proces dat tot een goede BIM-methodiek leidt, vraagt om afspraken. Deze afspraken worden contractueel vastgelegd. Belangrijke factoren zijn het detailniveau waarop in BIM gewerkt wordt (Levels of Detail ofwel LOD) en binnen welke tijdsafspraken alle betrokkenen per discipline en per fase doorgaan.
Daarnaast werkt Van Hout volgens een zelf ontwikkeld BIM-protocol. Hierin borgen we de belangrijkste uitgangspunten van een project:

  • Programma van Eisen van de klant
  • BIM-modelleurs van de diverse partijen
  • Op welke manier wisselen we informatie uit (IFC/Revit/etc.)?
  • Wie is voor welk onderdeel verantwoordelijk?
  • Welke programmatuur gebruiken we voor welk onderdeel?

2. Samen ontwerpen
Gedurende de ontwerpsessies worden de dromen, wensen en eisen van de opdrachtgever inzichtelijk gemaakt. Dankzij het collectieve 3D-model kunnen architect, constructeur en installateur direct zien welk effect hun ontwerpvoorstellen hebben op het geheel.

De opdrachtgever zegt ja tegen een 100% realiseerbaar digitaal prototype dat voldoet aan alle verwachtingen.

Installatie groot

In het nieuwbouwproject voor VDL ETG te Eindhoven had de BIM-methodiek een belangrijke rol in de ontwerp en werkvoorbereidingsfase. Het leverde ons al in een vroeg ontwerpstadium een duidelijk inzicht in het installatietechnisch 3D-model, waardoor uiteindelijk minder fouten (faalkosten), een betere afstemming tussen partners en een kortere doorlooptijd kon worden bewerkstelligd.

3. Definitief en technisch ontwerp
Na de ontwerpsessies komen we via een definitief ontwerp tot een technisch ontwerp. Het prototype wordt steeds gedetailleerder gevuld met kennis en informatie van de diverse ketenpartners en leveranciers. Dit proces loopt door gedurende de werkvoorbereiding en ook tijdens de bouw zelf. Tijdens de bouw wordt er de nodige informatie, welke van belang is voor het project, aan de modellen toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het type warmtepomp, het merk en het vermogen.

Uiteindelijk kan het BIM-model dienst doen als onderhoud- en beheermodel voor de gebouweigenaar. Van Hout adviseurs en installateurs gebruikt het BIM-model regelmatig als basis voor onderhoudsmanagement.

Voordelen van BIM als rendementsversneller:

Meer rendementsversnellers van Van Hout ontdekken? Wat dacht u van prefabricage en LEAN?

Benieuwd naar uw rendement?
Vraag nu aan
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.