• Home
  • Nieuws
  • Verduurzaming kantoren ligt fors achter op schema: zo voorkom je boetes

Verduurzaming kantoren ligt fors achter op schema: zo voorkom je boetes

Over goed anderhalf jaar (op 1 januari 2023) moeten kantoren verplicht energielabel C of beter hebben. Kantoren zonder minimaal een label C mogen dan niet meer gebruikt worden. Of we dat gaan halen is zeer de vraag. De achterstanden zijn enorm. Als het zo door gaat, mogen straks 1,5 miljoen werkplekken niet meer gebruikt worden.

Bijna 80% van de kantoren moet überhaupt nog een energielabel hebben. Dat zijn bijna 75.000 panden, dus het tempo moet flink omhoog. Daarnaast scoort zo’n 30 procent van de kantoren lager dan een C label.

“Het zijn met name kantoorgebouwen die vóór 2000 gebouwd zijn die vaak nog niet voldoen aan een energielabel C-certificering”, zegt Jan van Hout. “Deze panden worden verwarmd met een oude gasketel, zijn slecht geïsoleerd en hebben tl-balken in plaats van zuinige ledverlichting. Het zijn dit soort quick wins waar we als eerste naar kijken.”

Dilemma’s van vastgoedeigenaren

Veel vastgoedeigenaren schuiven het nemen van duurzame maatregelen voor zich uit. Ze zien op tegen de investeringen die ze als duur of ingewikkeld beschouwen. Ze vragen zich af hoe ze eventuele investeringen door kunnen berekenen aan de huurder. Of ze hopen op een overheid die vlak voor de deadline uitstel verleent.  

Geen uitstel deadline 

Volgens Jan van Hout is een overheid die de hand over het hart strijkt dit keer ijdele hoop: “Wie in 2023 niet aan de eisen voldoet, moet simpelweg de deuren sluiten. Verhuur wordt verboden. Bij verkoop dreigt een boete. Dat is best heftig, maar het heeft ook te maken met doelstellingen later in de tijd: de rijksoverheid streeft naar een energie neutrale gebouwde omgeving in 2050 en moet voldoen aan het Klimaatakkoord.” 

Kies voor een stapsgewijze aanpak 

“Daarom moet alles erop gericht zijn dat bedrijven en huurders niet in de problemen komen omdat ze hun pand straks niet meer kunnen gebruiken.” Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om te voorkomen dat je als eigenaar door de maatregelen wordt overvallen. Dat begint bij het uitvoeren van een check: welk energielabel heeft het kantoor op dit moment? Voldoet deze niet aan de norm, dan is het verstandig advies op maat in te winnen.

Meerwaarde Van Hout

We helpen gebouweigenaren – gericht en in stappen – om op 1 januari 2023 te voldoen aan de eisen. We kiezen voor quick wins zoals zonne-energie en isoleren, adviseren toekomstgericht over investeren op natuurlijke momenten, weten exact welke subsidies en fiscale regelingen voordeel bieden en zorgen zelfs voor financiering als dat wenselijk is. Zodat jij zorgeloos vooruit kunt kijken naar 1 januari 2023. 

Investeren op natuurlijke momenten: Het is slim om werkzaamheden tegelijk uit te voeren met regulier groot onderhoud: “Als je toch het dakleer gaat vervangen, kun je net zo goed de isolatie aanpakken en zonnepanelen neerleggen.”

Subsidies en fiscale regelingen: Voor het energiezuiniger maken van een kantoorpand zijn verschillende subsidies beschikbaar. De terugverdientijd voor een C-certificaat is volgens Moest zo’n vijf jaar. Investeringen naar niveau A duren ongeveer twee keer zo lang. Binnenkort start bijvoorbeeld de nieuwe ronde voor de SDE++ subsidie.  

Zet vandaag een extra stap met het oog op morgen

Om een energielabel C te behalen is niet alleen energie besparen een oplossing, ook het opwekken van duurzame energie kan bijdragen aan de vereiste certificering. Jan: “We kijken meteen naar àlle mogelijkheden. Want je kunt beter meteen naar A streven, dan dat je later weer aan de slag moet. Een pand is een investeringsobject. Dan kun je beter zorgen dat je investeringen toekomstbestendig zijn.”

Hij adviseert ook naar de lange termijn te kijken. De kosten van gas gaan stijgen, net als de kostprijs van stroom. Daardoor wordt het interessanter om als ‘stroomproducent’ met panelen op het dak, elektriciteit terug te leveren aan het stroomnet. De terugverdientijd wordt zo ook korter. 

Waardedaling of waardestijging

Die verschuiving van gas naar elektriciteit gaat grote gevolgen op de lange termijn hebben, verwacht Jan. “Als je de energietransitie mist, stijgt je energierekening waarschijnlijk fors. Daar zijn huurders, die deze rekening vaak betalen, niet blij mee. En daardoor daalt de waarde van je vastgoedobject.”

Uiteindelijk is investeren in het verduurzamen van energie een kwestie van financiële prikkels, zegt hij: “Alle energie die je niet gebruikt komt direct aan de goede van je balans te staan. Dat is een prikkel waar iedere ondernemer gevoelig voor is.”

Graag maken we een afspraak voor een persoonlijke kennismaking. Of zet de eerste stap en vraag direct een offerte aan voor een energielabel.

Bekijk: Om bij te dragen aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving, heeft Taskforce Label A de Vergroeningskaart Utiliteitsgebouwen Nederland © ontwikkeld.

Bron: rtlnieuws en platform duurzame huisvesting
Beeld verouderd pand: scba

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.