Verbod op koelmiddel R22: check uw installatie!
Vanaf 1 januari 2015 is koelmiddel R22 (Freon) verboden
Sinds 2010 is bekend dat het koelmiddel R22 uitgefaseerd dient te worden vóór 1 januari 2015. R22 is een chloorhoudend koudemiddel (ook bekend als Freon), dat een 1900 keer sterkere bijdrage levert aan de opwarming van de aarde dan CO2-uitstoot. In 2010 was er nog zo’n 7 à 10 miljoen kilo R22 in omloop, waarvan zo’n 3,5 tot 5% weglekte uit de installaties. De milieuschade was dus aanzienlijk.
Kies nu voor meer rendement
Wij zijn direct in 2010 begonnen met het informeren van onze klantenkring. Inmiddels hebben we al voor tal van opdrachtgevers een duurzame en kostenefficiënte oplossing geïmplementeerd. Toch draaien er nog steeds installaties met R22. De continuïteit van deze installaties is in gevaar: niet alleen mag bij een volgende onderhoudsbeurt het koudemiddel R22 niet meer worden toegepast, er zijn ook vrijwel geen onderdelen voor dit type koel- en klimaatinstallaties of warmtepompen meer verkrijgbaar.
Heeft u een R22 koel- en klimaatinstallatie of warmtepomp?
Of weet u het niet zeker? Neem contact op met Van Hout voor snel en doeltreffend advies. Wij bekijken uw installatie, brengen de mogelijkheden in kaart en nemen deze stuk voor stuk met u door. Uiteraard kijken we daarbij goed naar uw huidige én toekomstige eisen op het gebied van koeling, klimaatbeheersing en verwarming. Het realiseren van maximaal rendement is immers onze core business.
Kies voor de meest gunstige optie
De gedwongen maatregel lijkt wellicht onwenselijk. Maar voor veel gebouweigenaren pakt de uitfasering van koelmiddel R22 juist gunstig uit, mits de juiste keuzes worden gemaakt:
- R22 koel- en klimaatinstallaties of warmtepompen zijn gemonteerd voor het jaar 2000. De technische levensduur van de installaties is dus al ten einde, wat doorgaans een stijging van de onderhoudskosten betekent;
- De meeste systemen hebben energielabel F of G en zijn dus niet energiezuinig. De nieuwste koelsystemen hebben meestal energielabel A, B of C. De besparing op elektrische energie loopt daarmee op tot 50%; • Er zijn nauwelijks onderdelen meer verkrijgbaar voor R22 installaties. Bij een defect heeft u dus een acuut probleem;
- Er zijn diverse fiscale voordelen te behalen op de investering in vervangende apparatuur; • Het gebouw waarin de installatie draait krijgt waarschijnlijk een gunstiger energielabel, waardoor de marktwaarde stijgt.
Kom nu in actie
Laat Van Hout de mogelijkheden in kaart brengen. Wij adviseren u graag over de optie met het hoogste rendement voor u en het milieu. Reageer via ons contactformulier, of bel met Jack Sandkuyl. Zijn nummer is 040 – 2532 352.