Wat maakt een energieprestatiecontract (EPC) tot een succes?
Als je in Nederland een kantoor of bedrijfspand wil bouwen moet deze aan EPC eisen voldoen. De EPC berekening wordt meestal door een externe adviseur opgesteld. Van Hout berekent, ontwerpt, levert en installeert EPC-projecten. We onderzoeken de beste manier om de gewenste EPC te halen. Investering, financiering, maatregelen en opbrengst; alles komt samen in een energieprestatiecontract (EPC). Zo’n contract beperkt de risico’s en garandeert goed onderhoud bij een laag energieverbruik. Win-win, toch?
Wantrouwen
Uit onderzoek komt naar voren dat er ook knelpunten zijn die een (gewenste) explosieve groei van EPC-projecten tegenhouden. De belangrijkste knelpunten hangen samen met gebrek aan kennis en expertise bij opdrachtgevers. EPC’s zijn complex. Externe expertise is vrijwel altijd noodzakelijk. Maar opdrachtgevers houden graag zelf de regie en zijn wantrouwig ten opzichte van uitvoerende partijen. Die twee belangen willen nog wel eens botsen en werken vertragend of zelfs belemmerend bij de stap naar een energieprestatiecontract.
EPC in 2020 op nul
Wens van de politiek is dat we in 2020 alleen nog bouwen met een EPC van 0. Een pittig streven. Niet vanwege de doelstelling zelf: een gebouw meer energie-efficiënt maken. Wel als we kijken naar de terughoudendheid van opdrachtgevers. Gelukkig wordt de EPC markt actief gestimuleerd dankzij de politieke aandacht voor energiedoelstellingen, de ambities uit het Nationaal Energie Akkoord, de verplichtingen uit de Wet Milieubeheer en het beschikbaar komen van nieuwe financiële arrangementen. Vergeleken bij andere EU-landen is Nederland in ieder geval een groeimarkt voor EPC-projecten.
De voordelen van een energieprestatiecontract
- Kostenbesparing op energie en onderhoud
- Garantie op prestaties
- CO2 reductie
- Verbetering van comfort
- Voordeel van externe technische kennis en expertise
- Mogelijkheden om investering te verdelen tussen opdrachtgever, gebruiker en opdrachtnemer (ESCo)
Successen en knelpunten EPC projecten
RVO.nl heeft opdrachtgevers, uitvoerende partijen of eindgebruikers geïnterviewd en de successen en de knelpunten van het EPC-project beschreven. Waarom kozen de geïnterviewden voor een energieprestatiecontract en wat heeft dat opgeleverd. De verhalen zijn gebundeld in een whitepaper. In deze bundel ook een verhaal van OVVIA, ESCo-partner van Van Hout over De Witte Dame in Eindhoven. Een quote van Jan van Hout:
Welke drempels zie je nog meer? Jan: “Als ik het uitleg, ziet men wel de voordelen. Maar er is scepsis. Opdrachtgevers twijfelen aan de besparing die we becijferen. ‘Dat kan toch niet?!’ is een veel gehoorde reactie. Als ik dan aanbiedt de investering zelf voor mijn rekening te nemen en te leveren op basis van prestatiegaranties, kijken ze me vaak vol verbazing aan. Dat is ‘to good to be true’. Maar de financiering van dit soort projecten is onze core-business, dat kunnen we heel efficiënt. Door gebrek aan kennis en de vele twijfels kiezen met name gemeenten uiteindelijk toch conventionele oplossingen. Daar zitten zij dan weer vijftien jaar mee opgescheept.”