Een keurmerk dat geld oplevert
Keurmerken, je hebt ze in vele soorten en maten! Er zijn er inmiddels zoveel dat er enigszins sprake is van een bepaalde ‘inflatie’ als het gaat om de waarde hiervan. En toch wil ik langs deze weg een pleidooi houden voor deze vorm van (h)erkenning. Simpelweg, omdat ik er van overtuigd ben dat een keurmerk of label bijdraagt aan een stukje bewustwording. Een keurmerk of label maakt je er van bewust waar je ‘ja of nee’ tegen zegt als je een keuze moet maken voor een bepaald product of een bepaalde dienst.
Zo ook het nieuwe (verplichte) energielabel voor vastgoed. Dit is namelijk bij uitstek een label dat er voor zorgt dat je geld kunt overhouden. Het nieuwe label zorgt er voor dat je een hele bewuste keuze kunt maken voor een energiezuinig gebouw. Het label laat in een oogopslag zien hoe energiezuinig een gebouw is. De energieprestatie van het gebouw wordt weergegeven in een energie-index en in een gestandaardiseerde energieklasse (A t/m G en kleuren). Zeer energiezuinige gebouwen hebben een A en zijn heldergroen, zeer onzuinige panden hebben een G en zijn felrood. Daarmee is het een label dat je als gebruiker direct geld oplevert. En ja, u leest het goed. Ik heb het tot nu toe nog geen enkele keer gehad over geld verdienen. Ik praat in dit kader liever over opleveren en overhouden.
Energiekosten zijn namelijk kosten die in hoge mate bepaald worden door verspilling, doordat dure energie letterlijk en figuurlijk weglekt. Weglekt, omdat een gebouw niet voldoet aan de energiezuinige eisen die u als gebruiker aan een modern gebouw stelt. Het geld vliegt daardoor bijna letterlijk de deur uit. En dat is natuurlijk zonde. Want u moet er als ondernemer als zo hard voor werken. Het kost u al zoveel energie. Laat energie u dan zo min mogelijk kosten. Een boodschap die ook de vastgoedeigenaren goed in hun oren moeten knopen. Want, had ik het in eerste instantie niet over verdienen. Het is juist deze groep die wel degelijk geld kan verdienen met een groene variant van dit nieuwe label. Doordat nieuwe huurders/kopers meer op dit soort aspecten zullen letten, zal dit grote gevolgen kunnen hebben voor het wel of niet succesvol in de markt zetten en houden van uw vastgoed. Goedkope panden met een hoog energiegebruik zullen minder snel nieuwe huurders/kopers vinden. Gevolg: uw toch al goedkope pand zal nog goedkoper verhuurd / verkocht moeten worden. Ergo: uiteindelijk zal deze maatregel van invloed zijn op de prijzen van uw vastgoed.
Ik raad u daarom ook als vastgoedeigenaar om tijdig te anticiperen door de juiste maatregelen te nemen. Ook als het pand wellicht verouderd is. Als ik u vertel dat wij het energielabel van het Rijksmonument De Witte Dame, door toepassing van de juiste technieken, van D naar A hebben gebracht,
bent u dan bereid energie te steken in het nieuwe energielabel? Want het label krijgt uw gebouw toch. Dan kan het maar beter groen zijn. Toch? Ik wens u veel energie toe.
Jan van Hout
Directeur Van Hout adviseurs en installateurs