BENG nieuws 2019
Voor alle nieuwbouw, zowel utiliteitsbouw als woningbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG).
Voor nieuwe overheidsgebouwen geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2019 al moeten voldoen aan de BENG-eisen. De overheid vervult namelijk een voorbeeldrol.
BENG-indicatoren
In Nederland leggen we vanaf 1 januari 2020 de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vast aan de hand van de BENG-norm.
Deze norm vervangt de EPC, de huidige eis voor nieuwbouw. BENG is gebaseerd op de Trias Energetica, een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken.
De huidige methode om de energieprestatie van woningen te berekenen (de EPC) voldoet niet meer. Je kunt bijvoorbeeld een grote glaswand in een gebouw zetten en de EPC-eis halen door deze energieverliezen bij glas te compenseren met zonnepanelen.
BENG 1, 2 en 3
Er is daardoor bij de huidige eis geen relatie met het energieverbruik per m2. De BENG-eisen houden hier wel rekening mee. Er wordt een aparte eis gesteld aan de buitenkant van een gebouw, de zogenoemde schil, om de energiebehoefte te limiteren. Dit noemen we BENG 1.
Daarnaast moet de energievraag van een gebouw zo veel mogelijk uit hernieuwbare energie bestaan: de BENG 3-eis. En tenslotte moet de resterende energiebehoefte zo efficiënt mogelijk worden opgewekt: BENG 2.
Toetsen van BENG-eisen
In 2018 wordt getoetst of de BENG-eisen op een kosten optimaal niveau liggen. Hiervoor is een nieuwe methode voor het meten van energieprestaties ontwikkeld: NTA 8800. De verwachting is dat de eisen voor het grootste deel van de gebouwen goed financieel haalbaar zijn in 2020. Gestapelde bouw hoger dan vijf verdiepingen, studio’s en winkels krijgen speciale aandacht.
De Tweede Kamer besluit in de loop van 2019 over de definitieve eisen. Voor meer informatie kijk op BENG-ontwikkelingen in 2018 en 2019.
Gezond binnenklimaat
Een consequentie van de eisen is dat gebouwen beter geïsoleerd en beter luchtdicht gebouwd worden. Hierdoor wordt het realiseren van een gezond binnenklimaat in hogere mate afhankelijk van de voorzieningen voor de luchtverversing in de gebouwen.
Meer weten over de BENG?
Doel is om de energieprestatie voor bijna-energieneutrale gebouwen vast te leggen aan de hand van drie BENG-eisen. De bepalingsmethode voor BENG is op dit moment in ontwikkeling. Toch is er al best wat informatie beschikbaar.
- RVO heeft veel informatie verzameld over de BENG.
- In de database Energiezuinig Gebouwd staan meer dan 400 voorbeelden van projecten in de gebouwde omgeving. Van energiezuinig tot BENG en energieleverend.
- Wij begrijpen dat voor onze klanten de grote vraag is: voldoet mijn kantoor of bedrijfspand aan de nieuwe BENG-eisen? Wij helpen u graag. Vraag een maatwerk advies bij Van Hout.