Met het Klimaatakkoord kunnen we verder
We staan in Nederland aan de vooravond van een ingrijpende verbouwing. We hebben ruim 1 miljoen gebouwen, waarvan de meeste matig geïsoleerd zijn. En vrijwel allemaal worden ze verwarmd door aardgas. Met het Klimaatakkoord als basis maken we er goed geïsoleerde gebouwen van. We gaan ze met duurzame energie verwarmen en ze gaan schone elektriciteit gebruiken of zelf leveren.
Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland biedt het Klimaatakkoord ons land enorme kansen. ‘Met allerlei innovaties vernieuwen we de Nederlandse economie, we verhogen ons kennisniveau en we nemen een voorsprong op de landen om ons heen. De energietransitie levert veel hoogwaardige werkgelegenheid op en exportmogelijkheden. Bovendien krijgen we er een betere, gezonde leefomgeving voor terug.’
1 Mton extra CO2 besparen
Om de CO2-doelstelling in de utiliteit te halen is een extra besparing van 1 Mton CO2 nodig in bestaande gebouwen. Naast een concreet streefdoel voor bestaande utiliteitsbouw inclusief evaluatiemethodiek, komt er een wettelijke eindnorm uitgedrukt in kWh per vierkante meter per jaar.
Het streefdoel en de eindnorm zijn afhankelijk van het werkelijke energieverbruik van verschillende gebouw- en gebruiksfuncties, de kosteneffectiviteit van maatregelen en vergaande energiebesparing. Ook komt er een database op basis waarvan gebouweigenaren een uitvraag voor verduurzaming richting aanbieders kunnen doen. Vanaf 1 juli 2019 moeten bedrijven aangifte doen van de mogelijkheden die er in hun bedrijf zijn om te verduurzamen. Maatregelen die een terugverdientijd hebben van 5 jaar of korter, moeten verplicht worden uitgevoerd.
Duurzame technieken aantrekkelijker maken
Het Klimaatakkoord geeft een ambitieus tempo aan. In de periode van 1 juli 2018 tot eind 2021 wordt 75% van de totale nieuwbouw aardgasvrij gerealiseerd. De overheid stelt de uitfasering van de traditionele cv-ketel op aardgas in ieder geval tot 2024 niet verplicht. Het doel is om duurzame technieken aantrekkelijker te maken door apparaten compact, comfortabel en goedkoper te maken.
Lagere energierekening
De verduurzaming zal hoe dan ook moeten worden betaald door een lagere energierekening. Dat kan door opschaling, kostenreductie en beschikbaarheid van financiering. Jan van Hout, directeur van Van Hout: “Met onze oplossingen voor energiebesparing en duurzame warmte kunnen we een kostenreductie van 15 tot 45% te realiseren.”
Overheid maakt verduurzaming rendabel
Er komt 100 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), verhuurders kunnen tot en met 2022 jaarlijks rekenen op 50 miljoen euro Energie Investeringsaftrek en gebouwgebonden financiering wordt overdraagbaar. De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) wordt breder. Daardoor komen meer duurzame warmtetechnieken in aanmerking voor subsidie.
Méér mensen aan het werk
De energietransitie kan alleen slagen met voldoende mensen. Arbeidsmarkt en scholing zijn dan ook cruciaal. Aantrekkelijk werk, goede arbeidsvoorwaarden, interessante ontwikkelingskansen en een goed loopbaanperspectief moeten zorgen voor een grotere instroom. Van Hout investeert graag in medewerkers met een duurzaam DNA.
Van Hout: voor energiebesparing anno nu
De maatregelen voor energiebesparing zijn relatief eenvoudig. Van Hout denkt na over slimme energiemeters, verwarming, ventilatie, koeling, isolatie, glas en verlichting. We bieden proactief energiebeheer voor meer rendement. Daar durven we garanties op te geven. Wij ontzorgen, u houdt de regie en samen bereiken we meer rendement tegen minder kosten. Dat kan bijvoorbeeld via energieprestatiecontracten waarbij u zelf niets investeert. Zo maken we samen met u de stap op weg naar een duurzamer, goedkoper en comfortabeler gebouw.
Bent u benieuwd naar de energiebesparing die Van Hout voor uw gebouwen kan realiseren? Neem contact op met Van Hout voor meer informatie, of vraag een Rendementsscan aan.
Lees de eerder gepubliceerde highlights van het Klimaatakkoord
Lees meer op de website van het Klimaatakkoord | Rijksoverheid