Directeur Peter Schilders neemt afscheid
… En blikt terug op 32 jaar Van Hout
“Ja, het gaat nu echt gebeuren”, zegt Peter Schilders (61), directeur bij Van Hout adviseurs en installateurs. Je hoort de serieuze ondertoon in zijn stem. “Er komt een moment dat alles klopt en dat het goed voelt om afscheid te nemen.”
“We hebben samen naar dit moment toe gewerkt. Ik heb vertrouwen in mijn opvolger, vertrouwen in de weg die Van Hout is ingeslagen en ik heb mijn projecten en directie werkzaamheden overgedragen.” Bijna 32 jaar werkte Peter bij Van Hout adviseurs en installateurs. “En elke dag ging ik fluitend naar mijn werk.”
Een voetbalmaatje vroeg Peter destijds om bij Van Hout te komen werken. “Ik had zeven jaar bij een Eindhovense installateur gewerkt en was net één maand overgestapt naar een nieuwe werkgever.” Peter zei daarom niet meteen ‘ja’, maar ging een paar zaterdagen kijken hoe het bij, toen nog Gebr. Van Hout, reilde en zeilde.
Peter is een echte Veldhovenaar. Zijn vader zat samen met de familie Van Hout bij de vrijwillige brandweer. Er lagen al wat lijntjes en het verbaast dan ook niet dat de klik er meteen was. “Ik voelde me best bezwaard ten opzichte van mijn nieuwe werkgever, maar dit was een prachtige kans.”
Hij startte als tekenaar / werkvoorbereider bij Jan en Hans, beter bekend als de Gebr. Van Hout. “Jan en Hans waren directie, maar hadden hun overall in de auto liggen. Dat was prachtig. Op mijn vragen over de toekomst, kreeg ik de vrijheid om mee te kijken naar wat er nodig was. Zo ben ik steeds verder in het bedrijf gegroeid en in 1998 in de directie gevraagd als adjunct directeur. Nooit heb ik overwogen om iets anders te gaan doen.
Het roer ging om
“En toen kwam in 2004 de vraag van Jan senior en Hans of ik samen met Jan van Hout en Rob van Hout de directie wilde gaan voeren. Aan ons de schone taak om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Met de crisis in het vooruitzicht, besloten we in 2007 voor een andere aanpak te kiezen. Van Hout had zoveel kennis, kwaliteit en ervaring in huis: daar moest nog meer uit te halen zijn.”
“Samen gooiden we het roer om: Van Hout ging zelf met een kennisteam aan tafel zitten bij de opdrachtgevers. Daarnaast kwamen er steeds meer fiscale maatregelen en subsidiemogelijkheden vanuit de overheid. Jan dook daar helemaal in en werd een specialist op dat vlak. Hij bleek een ondernemer in hart en nieren, boordevol ideeën en met veel passie voor zijn vak. We luisterden altijd naar elkaar en gingen met veel respect met elkaar om.”
Peter legt uit dat het anders zaken doen was, maar zeker niet risicovol. “Want dat er iets anders moest zijn dan gas als energiebron, was al langer duidelijk.” Van Hout pakte die wetenschap met beide handen aan en werd voorloper in de markt van energiebesparing.
“De beste wijze les die ik kreeg? Die komt van Gebr. Van Hout, Jan en Hans: “Ga voor je eigen kracht. Laat je niet inpakken door een ander. Als zij een belachelijk lage prijs inleveren, ga daar niet in mee. Je hoeft niet alles te pakken, dat levert je per saldo niets op.”
“Daar heb ik me altijd aan gehouden en altijd kwamen de opdrachten binnen. Een jaar of 4 geleden hadden we enkele maanden dat het werk wat stagneerde, doordat werkzaamheden werden uitgesteld. Als dat gebeurt, zijn er toch 200 mondjes die gevuld moeten worden. Want zo is het ook hè. Er staat een heel gezin achter elke medewerker.”
“Het is mij vooral bijgebleven hoe fantastisch we dat met z’n allen opvingen. Collega’s op de werkvloer waren niet te beroerd om hun snipperdagen op te nemen in deze rustige periode. Dus toen het werk weer aantrok, konden we volle bak vooruit met dezelfde club die er al jaren stond!”
“We hebben altijd het vertrouwen van onze opdrachtgevers gekregen, 85 tot 90% van ons werk komt uit relaties die al jarenlang bestaan. Dat geldt ook voor onze leveranciers, waar we veel waarde aan hechten. De verhouding tussen prijs en kwaliteit moet goed zijn. En lever je op tijd, dan blijf je een vaste waarde voor van Hout.”
We maken werk van 100 euro en 8 miljoen
“Onze mensen denken niet in hokjes rondom hun functie, maar pakken op wat er ligt. Ons vakgebied is heel dynamisch, de ontwikkeling van de techniek gaat snel. We maken werk van 100 euro, maar ook van 8 miljoen euro. Ik denk dat dat de grote kracht van Van Hout is. We zijn heel goed in snel schakelen.”
“Het is een geweldig bedrijf met altijd mooie nieuwe uitdagingen. Die dynamiek en ontwikkeling zitten in het DNA van Van Hout. We durven te investeren in mensen en middelen. Da’s heel bijzonder.”
Nog even terugkomend op die opdrachten die zonder veel moeite de kant van Van Hout opkomen. Peter denkt dat het komt door kwaliteit, een goede naam en mooie referentieprojecten. Maar het belangrijkste? “Dat we met harde cijfers kunnen aantonen dat onze duurzame oplossingen het energieverbruik laten dalen.” En om zijn woorden kracht bij te zetten, zegt hij: “Als je tegen een ondernemer zegt dat hij fiscaal een ton kan besparen en daarvoor 40.000 euro moet investeren, is de keuze volgens mij niet moeilijk. Bovendien krijg je er een duurzaam gebouw voor terug.”
Peter zit vooral op de uitvoering. Hij heeft overzicht over alle projecten. “Als ik op een bouw loop, ‘zie’ ik waar ruimte zit in de planning of waar de touwtjes juist strakker moeten. Dat zit in me. Altijd heb ik mijn oren en ogen de kost gegeven. Samen met projectleiders en monteurs keek ik hoe we werkzaamheden anders of beter konden doen. Daar leer je ontzettend veel van.”
Stilstand is achteruitgang
“We staan nooit stil. Stilstand is achteruitgang”, zegt Peter resoluut. “De laatste jaren hebben we intern best wat veranderd. Op verzoek van de projectleiders zijn we met vaste projectteams gaan werken. We hebben een team dat in het voortraject bij de opdrachtgever aan tafel zit, meet- en regeltechniek, drie projectteams voor langlopende projecten, een team voor kortlopende projecten en natuurlijk service en onderhoud.”
Peter draagt zijn directie-verantwoordelijkheden over aan Koen van Heeswijk. “Koen is een echt mensenmens. Hij kan onze interne organisatie verder verbeteren. Hij is duidelijk en positief in zijn benadering. Zijn deur staat altijd open en iedereen loopt makkelijk bij hem binnen.” Peter lacht: “Een wijze raad om aan Koen mee te geven? Het is makkelijk om geleefd te worden binnen dit bedrijf. Dat is goed om te onthouden, zeker in het proces waar we nu zitten: de directie moet leren loslaten en medewerkers krijgen meer verantwoordelijkheden.”
“Mensen zeggen dat ze me gaan missen, maar ik denk dat het straks allemaal heel erg meevalt. Koen neemt het goed over, ik blijf een tijdje weg van de zaak. Ik hoef ook niet gedwongen te vertrekken. Ik heb een eigen keuze gemaakt en we hebben alle tijd genomen om hier samen naar toe te werken.”
“Het is tijd om te genieten van mijn gezin, mijn familie. Zij hebben mij toch al die jaren gesteund. Mijn vrouw Sonja die me vroeg om elke dag met het avondeten thuis te zijn om als gezin samen te eten. Mijn zoon en dochter die inmiddels volwassen zijn en ons gezin rijker hebben gemaakt met vier kleine mannetjes.”