• Home
  • Nieuws
  • 8 trends voor 2020 die bewijzen dat een duurzaam gebouw altijd goedkoper is

8 trends voor 2020 die bewijzen dat een duurzaam gebouw altijd goedkoper is

“Elke slimme verduurzamingsmaatregel levert geld op”

De gemiddelde gebouweigenaar wil best verduurzamen. Toch blijft het daar vaak bij. Het motief om niet te verduurzamen is bijna altijd het idee dat verduurzamen duur is. Richard Kreijveld, adviseur Verduurzaming en Sander ter Mors, engineer, stellen dat het slim verduurzamen van een gebouw altijd geld oplevert. Dat onderbouwen zij aan de hand van 8 niet te missen trends voor 2020.

Beeld: sfeerimpressie TU/e

#1. Meer waar voor je geld door ontwikkeling techniek

“Veel mensen zijn onzeker over hoe het Klimaatakkoord voor hen gaat uitpakken. 2050, dat is een stip aan de horizon. We moeten samen nog veel stappen zetten om daar te komen. Ook de duurzame techniek is nog in ontwikkeling en dat maakt het moeilijk om keuzes te maken met het oog op ‘van gas los’ in 2050”, zegt Richard. “Moeilijk, maar niet onmogelijk als je de juiste kennis hebt”, is de mening van Sander. “Want juist omdat de techniek zich blijft ontwikkelen, krijg je steeds meer waar voor je geld in termen van energie besparen, comfort en rendement. Dat is al goed zichtbaar bij zonnepanelen en warmtepompen die een steeds hoger rendement hebben. Maar ook vraaggestuurd verwarmen, koelen en ventileren van aparte ruimtes via sensoren is een mooi voorbeeld. En ik verwacht dat die trend zich de komende jaren nog verder doorzet.”

#2. Dwingende wetgeving biedt ook kansen

Sander: “De gebouwgebonden installaties zijn verantwoordelijk voor 60% van het energieverbruik. Dus het is logisch om daar te starten.” Richard vult aan: “Enerzijds verplicht de wetgeving gebouweigenaren om te besparen op energie en CO2-uitstoot. Anderzijds dwingen de stijgende energieprijzen ons om op zoek te gaan naar goedkopere en duurzame alternatieven. Daarom pakken wij als specialisten de handschoen op. Installateurs hebben de kennis in huis om de juiste informatie te geven, een duidelijk toekomstbeeld te schetsen en klanten te helpen bij hun keuze voor de juiste duurzame maatregelen.”

#3. Elektrificeren maakt fossiele brandstof overbodig

Richard: “Op dit moment is het niet nodig om fossiele brandstof te gebruiken om een gebouw te verwarmen of koelen. Die techniek staat. Alles waar nu gas voor ingezet wordt, kan met elektra worden opgelost. Dan denk ik aan warmtepompen, maar ook aan elektrische ketels en infrarood panelen. Plus: je hebt de keuze om die elektra zelf op te wekken. Daarmee wordt het voordeel nog interessanter.”

#4. Integrale aanpak verandert kosten in opbrengsten

“Het begint bij je gasrekening en elektraverbruik”, zegt Sander. “Voor veel gebouweigenaren is dat elke maand een hoge kostenpost. Door de installaties slimmer in te regelen, optimaler te benutten of (deels) te vervangen, maak je waardevolle stappen als het gaat om energie besparen.” Richard: “En die besparing gebruik je vervolgens als investering voor verdere verduurzaming. Het doel is om stap voor stap je fossiele energieverbruik omlaag te brengen, waarbij het niet draait om kosten, maar juist om opbrengsten. De crux van een integrale aanpak is dat je bewust kiest voor maatregelen die passen bij je bedrijfsactiviteiten. Functioneert je klassieke ketel nog prima? Dan is er meer comfort en een energiebesparing te behalen door waterzijdig inregelen. Heb je bijvoorbeeld veel afvalhout, dan is een biomassa ketel interessant om je pand te verwarmen. En als het dak geschikt is, zijn zonnepanelen een eenvoudige oplossing om zelf energie op te wekken.”

#5. Maximale subsidie 

MIA, VAMIL, SDE+, Groenregeling en EIA. Er zijn vele interessante subsidies mogelijk. Maar van welke subsidies mag u gebruik maken? “Met een woud aan subsidies stimuleert de overheid investeringen in duurzame technieken. En al die opties zijn natuurlijk hartstikke mooi”, zegt Richard, “maar een gebouweigenaar heeft wel wat beters te doen dan het uitpluizen van de verschillende fiscale regelingen en subsidies. Daarom breiden steeds meer installateurs hun dienstverlening uit en nemen de subsidieaanvraag standaard mee in hun advies. De juiste kennis en ervaring is immers al aanwezig. Zo profiteert de klant van slimme combinaties en haalt het maximale uit de subsidiemogelijkheden voor zijn duurzame maatregelen.”

#6. Internet en webbased installaties

Meten is weten. Dit eeuwenoude spreekwoord wordt dankzij de komst van internet in een futuristisch nieuw jasje gestoken. Sander: “Want dankzij internet kunnen gebouwen ‘communiceren’ zonder tussenkomst van mensen. Adviseurs en installateurs monitoren, beheren en besturen de installaties eenvoudig op afstand zonder dat er iedere keer een busje hoeft voor te rijden. Daarnaast verwerken wij de data naar begrijpelijke informatie om betrouwbare voorspellingen te doen voor toekomstig energieverbruik.”

#7. Data driven simulaties en monitoring

“Dankzij de komst van webbased installaties (trend 6) kunnen we exact voorspellen hoe snel je een duurzame maatregel terugverdient”, zegt Richard. “Klimaatgegevens, verbruiksgegevens, isolatiewaardes, klantwensen en het ambitieniveau voor verduurzamen worden ingevoerd in een programma zoals RETScreen. Zo’n programma helpt ons om data op verschillende niveaus samen te brengen en tot een goed advies te komen over de juiste duurzame maatregelen voor nu en in de toekomst.” Sander: “Vervolgens weten we dankzij monitoring of de installatie ook doet wat er met de simulatie voorspeld is. Daarmee hebben we meteen de bewijsvoering in handen.”

#8. Niet meer zelf je energierekening betalen

Zelf investeren in duurzame maatregelen of een ander laten investeren in jouw duurzame maatregelen? Die vraag wordt steeds interessanter. Want waarom zou je de kennis van de installateur niet direct koppelen aan de prestatie van je installatie? Richard: “Prestatiecontracten zijn nog steeds relatief onbekend. Jammer eigenlijk. Want met een prestatiecontract maak je optimaal gebruik van de kennis van de installateur door hem verantwoordelijk te maken voor de complete instandhouding van je installatie.”

Richard Kreijveld is adviseur Verduurzaming bij Van Hout adviseurs en installateurs
Sander ter Mors is engineer bij Van Hout adviseurs en installateurs.

Onze adviseurs en installateurs begrijpen dat het lastig is om te kiezen voor duurzame installatietechniek. En kiezen voor de juiste duurzame maatregel is nog lastiger. Daarom is advies een integraal onderdeel van onze dienstverlening. Zodat u weet welke keuzes er zijn, voordat u een keuze maakt. Wij maken het project van advies tot en met realisatie inzichtelijk. Daarvoor combineren we de kennis van onze knappe koppen met slimme rekentools.

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.